Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Γλώσσα Ενότητα 2η: Η ζωή στην πόλη


Ενότητα 2: Η ζωή στην πόλη

Παλιό λιμάνι -Χανιά 1910-1920
                     

                           Η πόλη μου 


Tα Χανιά του χθες...



Τα Χανιά σήμερα...

7518 

Σ΄αυτή την ενότητα θα μάθουμε:

  • Να δίνουμε οδηγίες για να μετακινούμαστε καλύτερα στην πόλη και για να μετακινούμαστε σ' αυτήν.
  • Να ξεχωρίζουμε τις εγκλίσεις των ρημάτων.
  • Να χρησιμοποιούμε σωστά και να κλίνουμε θηλυκά ουσιαστικά σε -ος και επίθετα σε -ης, -ης, -ες.
1. Δίνουμε οδηγίες

Μάφινς με μπαχαρικά και αμύγδαλα

Υλικά: 
  • 2 κούπες αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 3/4 κούπας σταφίδες
  • 1 1/3 κούπας πουρές μήλου (ή  ροδάκινου )
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλά
και ... εξωτικό στρούντελ

ΕΞΩΤΙΚΟ ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ 

Υλικά


  • 1 μεγάλο ώριμο μάνγκος ή 1 κονσέρβα 400 γρ. ανανά

  • 1 μεγάλο ώριμο ροδάκινο ή παπάγια

  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

  • 2 κουταλιές ζάχαρη

  • 3 κουταλιές κορν φλάουρ

  • 8 φύλλα κρούστας

  • 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

  • 1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο

  • Ατομα: Γίνονται 10 μερίδες
    Χρόνος προετοιμασίας: 30'
    Χρόνος ψησίματος: 50'
    Εκτέλεση
    Κόψτε το μάνγκος ή το ροδάκινο σε κομμάτια μπουκιάς. Στραγγίστε τον ανανά και κόψτε τον σε κομμάτια. Ανακατέψτε σ' ένα μπολ τα φρούτα, που πρέπει να είναι 2 κούπες. Σε λίγο από το ζουμί της κομπόστας, διαλύστε το κορν φλάουρ. Το υπόλοιπο βάλτε το σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, να βράσει. Ρίξτε μέσα το διαλυμένο κορν φλάουρ κι ανακατέψτε επάνω σε μέτρια φωτιά, ώσπου να δέσει η κρέμα. Κατεβάστε τη από τη φωτιά κι αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά. Ρίξτε κι ανακατέψτε το ξύσμα και τα κομμάτια των φρούτων. Σ' ένα μεγάλο ταψί, μέσα στο οποίο θα ψήσετε το στρούντελ, στρώστε τα φύλλα το ένα επάνω στο άλλο, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Για να τα αλείψετε ομοιόμορφα, βάλτε το λιωμένο βούτυρο σε ψεκαστήρα λαδιού και ψεκάστε τα φύλλα. Απλώστε κατά μήκος της μακριάς πλευράς τα φρούτα. Διπλώστε λίγο τις πλευρές του φύλλου δεξιά κι αριστερά επάνω από τη γέμιση, για να μην τρέξει στο ψήσιμο και τυλίξτε σε ρολό απαλά, χωρίς να πιέζετε πολύ. Γυρίστε το ρολό, ώστε η διπλωμένη άκρη να είναι προς τα κάτω και βουτυρώστε το ελαφρά. Χαράξτε τα φύλλα στην κορυφή, σε 10 κομμάτια. Ψήστε το στους 180 βαθμούς Κελσίου, 50' ή ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα. Πριν το σερβίρετε, πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη. Σερβίρετέ το ελαφρά ζεστό.


    ΕΓΚΛΙΣΕΙΣ
                                                                                                               Διαβάζοντας τα δύο αυτά κείμενα παρατηρούμε ότι παρουσιάζουν με διαφορετικό τρόπο τις οδηγίες για την παρασκευή των γλυκών. Η διαφορά τους εντοπίζεται στη μορφή που έχουν τα ρήματα, στην έγκλιση.
    Εγκλίσεις είναι οι διαφορετικές μορφές που παίρνει το ρήμα, για να μπορούμε να εκφράσουμε με σαφήνεια αυτό που έχουμε στη σκέψη μας.

    Οριστική: με την οριστική έγκλιση εκφράζουμε το πραγματικό, το βέβαιο, το γεγονός. Οριστική έχουν όλοι οι χρόνοι.

    π.χ. Ο Μανόλης διαβάζει.

    Υποτακτική: με την υποτακτική έγκλιση εκφράζουμε κάτι το αβέβαιο, μια επιθυμία, μια προτροπή, μια οδηγία. Τη σχηματίζουμε με τα: ας, να, για να κ.α. Υποτακτική έχουν μόνο ο Ενεστώτας, ο Αόριστος και ο Παρακείμενος.

    π.χ. Μακάρι να διάβαζε ο Μανόλης.
    Ας πηγαίναμε εκδρομή σήμερα!

    Προστακτική: με την προστακτική έγκλιση εκφράζουμε μια έντονη προτροπή, ή παράκληση, μια προσταγή, μια εντολή, μια οδηγία. Προστακτική έχουν μόνο ο Ενεστώτας και ο Αόριστος.

    π.χ. Μανόλη, διάβασε τα μαθήματά σου.

    Απαρέμφατο: το απαρέμφατο, είναι άκλιτο και χρησιμεύει για τον σχηματισμό ορισμένων χρόνων του ρήματος.

    π.χ. διαβάσει

    Μετοχή: η μετοχή είναι ο τύπος του ρήματος που μοιάζει με επίθετο, έχει ενεργητική φωνή, στην οποία είναι άκλιτη και παθητική φωνή, στην οποία κλίνεται όπως τα επίθετα.

    π.χ. διαβάζοντας- διαβασμένος


                                                                                                                             

    (Μπορείτε να κάνετε ζουμ πατώντας το εικονίδιο πάνω δεξιά) 
    πηγή: 8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας http://anoixtosxoleio.weebly.cοm/
































    Εκτέλεση: 
    Ανάβουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
    Στη συνέχεια βάζουμε σ' ένα μπολ τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τον πουρέ του μήλου και ανακατεύουμε καλά.
    Σ' ένα άλλο μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ρίχνουμε στο μείγμα του μήλου. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

    εικόνα

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου